MED se preporučuje u svim životnim dobima i predstavlja vrhunski prirodni proizvod. Kaže se da ne postoji „prirodnija" namirnica od meda.To je proizvod medonosnih pčela, dobiven iz cvjetnog nektara ili medne rose (medljika).

VRSTE MEDA: amorfa, bagrem, bršljan, cvjetni, drača, glog, kadulja, kesten, lavanda, lipa, livada, metvica, ružmarin, vrba, vrijesak, medljika...
Dnevno se preporučuje konzumacija meda u količini 0,5 -1 g po kilograma tjelesne težine, a za sportaše, djecu u razvoju i bolesnike/rekonvalescente doza iznosi 2 g/kg tjel. težine.

Med sadrži 20 aminokiselina.

Najčešće isticana ljekovita svojstva meda: Svojim hranjivim svojstvima med potiče vitalne procese i jača prirodne obrambene sposobnosti našeg organizma.
Potiče apetit kod osoba koje pate od gubitka apetita jer djeluje na uspostavljanje „uzajamne" suradnje probavnog i živčanog sustava kao i na konverziju hranjivih tvari.
Potpomaže održavanju čvrstoće kostiju i izlučivanju toksičnih tvari iz tijela.
Blagotvorno djeluje na intelektualne sposobnosti jer sudjeluje u metabolizmu glukoze i fosfora.
Olakšava uspostavljanje normalne probavne funkcije nakon bolesti. Djeluje na pravilno izlučivanje probavnih sokova, peristaltiku crijeva i pravilnu apsorpciju hranjivih tvari iz crijeva u krv.
Čisti krv od toksina i pomaže kod slabokrvnosti jer stimulira produkciju hemoglobina. Poboljšava apsorpciju lijekova i čini ih djelotvornijim te štiti organizam od štetnih ostataka istih. Također ima pozitivan učinak na otklanjanje zubnog plaka.
Uz boju, aromu i miris, med ovisno o biljci s koje pčele skupljaju nektar ili mednu rosu, posjeduje i svoja odgovarajuća ljekovita svojstva. O tome najčešće ovisi primjena pojedinih vrsta meda u dijetoterapiji pojedinih bolesti i stanja.

Način upotrebe

med se u ustima rastopi, odnosno povuče svu potrebnu vlagu. U ustima otpočne prvi dio probave i želudac ga lakše prihvaća. No, ono najvažnije je da se sva čarolija ili najvrednije sastavnice meda upiju u organizam odmah u ustima i to ispod jezika (kao nitroglicerin kod srčanih disfunkcija). Pri tome se dešava i jedna potpuno nevjerojatna pojava - plak koji se taloži uz zubno meso na zubima u potpunosti nestaje. Upale zubnog mesa nestaju, a simptomi paradentoze se bitno smanjuju ili nestaju.

Upotreba meda kada obolimo od gripe:

Med je pun iznenađenja i nepoznanica, a jedna je nesumnjivo i to da se termičkom obradom njegova antioksidativna svojstva povećavaju, unatoč tome što mu se sva ostala čarolija uništi. Stoga  se ovako pripremljeni medni napitak isključivo koristi za olakšavanje simptoma nastalih virusom gripe.

Tada je potrebno uzimati PROKUHANI MED na način da se u 1 litru hladne vode stavi 1000g meda i kada otopina zakipi još se kuha oko 3 minute. U još vruću otopinu (na oko 80°C, daljnje tri minute) može se staviti i vrećica dvije čaja za poboljšanje ukusa, a ta kombinacija sinergijski još uspješnije djeluje u suzbijanju virusa. Korisno bi bilo dodati i sok od nekoliko limuna (oko 0,5-1l). Dnevno treba uzeti do dvije litre ovog pripravka i stvarno bi bilo veliko čudo da „svoje" viruse ovim načinom ne savladate u dva dana. Ovo zadnje ne treba shvatiti bukvalno jer  virusi djeluju različito na svaki organizam ali potreba za uzimanjem povećane količine tekućine postoji sve dok imamo povišenu temperaturu.

PROPOLIS

Propolis je najistraživaniji pčelinji proizvod. Brojne studije pokazale su da djeluje protiv bakterija, gljivica, virusa i upala te da ima anestetički, antioksidacijski i antitumorski učinak, spriječava rast biljaka i klijanje sjemena, potiče regeneraciju tkiva i jača imunološki sustav.

Primjena i djelovanje
Alkoholne otopine propolisa djeluju antivirusno, antibakterijski i lagano anestetski. Propolis se kod tretiranja određenih bolesti i stanja obično primjenjuje sa medom ili drugim pčelinjim proizvodima.

PELUD

Pelud ili cvjetni prah su muške stanice prašnika cvjetova koje pčele sakupljaju sa biljaka i spremaju u košarice stražnjih nogu. U košnici spremaju prah u stanice saća, te ga prešaju uz dodatak sline i meda. Pohranom peludi u saće pčelinja zajednica si osigurava izvor proteina, važnih vitamina (A, B-kompleksa, C, D, E, K, i rutin) i 28 minerala, te brojni minerala u tragovima.

Radovi o ljekovitim osobinama peluda svjedoče da pelud vrlo dobro djeluje protiv malaksalosti, da normalizira rad probavnih organa, popravlja apetit i povećava sadržaj hemoglobina u krvi. Pri tretiranju bolesti želuca (gastritis) i dvanaesterca medom i peludi, nerijetko se dobivaju vrlo dobri rezultati. Pelud se jede sušen, sirov ili pomiješan s medom.

MATIČNA MLIJEČ

Matična mliječ sadrži elemente potrebne za razvoj i normalno funkcioniranje ljudskog organizma ; vitamine B kompleksa sa posebno visokom koncentracijom vitamina B5 (panotenske kiseline) i vitamina B6.

Prirodni je izvor acetikolina u čistom obliku. Jedina je prirodna tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde i čisti je od toksina, kroz ovojnicu mozga gdje regenerira stanice, a samim time usporava proces starenja. Izuzetno je efikasna protiv gripe i drugih virusnih infekcija zahvaljujući imunoglobinu.

Protutumorski učinak pripisuje njenoj aktivnoj sastavnici 10-HDA. Podiže razinu imuniteta i pomaže oboljelima da lakše i sa što manje nuspojava izdrže kemoterapiju.

Sadrži različite minerale, vitamine A, C, D i E, enzime, aminokiseline, proteine, posebnu vrstu nezasićene masne kiseline 10-HDA (10-hidroksi-2-decenoična kiselina) koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi, sadrži elemente za rast, razvoj i normalno funkcioniranje organizma.

Ubrzava zacjeljenje i obnovu kostiju nakon lomova ili ozljeda i uopće održava zdravlje koštanog sustava i zglobova. Izuzetno dobro djeluje pri liječenju leukemije, regenerira slezenu, stanice krvi i koštane srži.
Matična mliječ poboljšava rad središnjeg živčanog sustava, normalizira stanje duševne iscrpljenosti, povoljno djeluje na pothranjenu djecu i starije rekonvalescente. Matična mliječ se danas koristi u različitim preparatima. Njezin učinak temelji se na ubrzanju oksidativnog metabolizma, te kataboličkih i anaboličkih reakcija izmjene tvari. Povećava otpor na stres, pospješuje regeneraciju stanica i tkiva, smanjuje razinu kolesterola, pozitivno djeluje na krvožilni sustav, stabilizira krvni tlak te poboljšava pamćenje. Matična mliječ se danas koristi u različitim preparatima. Njezin učinak temelji se na ubrzanju oksidativnog metabolizma, te kataboličkih i anaboličkih reakcija izmjene tvari.

UPOTREBA PČELINJIH PROIZVODA U NJEZI KOŽE

MED
Med se u kozmetici koristi od davnina, pa se smatra najstarijim, provjerenim te potpuno bezopasnim prirodnim proizvodom za njegu kože. Antisptičan je, antimikotičan, spriječava razvoj bakterija, ima regenerativna svojstva, detoksičan je i ima sposobnost da na sebe veže vlagu. Zahvaljujući ugljikohidratima, mineralima, vitaminima i kiselinama od kojih se sastoji, med kožu njeguje, vlaži i pomaže joj da zadrži vlastitu vlagu te tako spriječava prerano starenje i pojavu bora, štiti kožu od gljivica i bakterija, ublažava upalne procese, štiti od slobodnih radikala i na kraju hrani kožu. Posebno ga se preporuča kod opekotina, rana, ekcema, dekubitusa, herpesa, psorijaze hiperkeratoze i atrofije kože.

PČELINJI VOSAK
Od davnina se koristi za liječenje rana i kožnih bolesti, gotovo nezaobilazni sastojak svakog prirodnog melema. Pčelinji vosak sadrži 4.096 IJ vitamina A i dosta vitamina F. Vitamini A i F igraju važnu ulogu u spriječavanju nastanka ekcema i akni, isušivanja kože te mogu djelovati kao zaštita od raka kože.
Pčelinji vosak je potpuno prirodna tvar koja ne izaziva alergije, ima ugodan blagi miris te štiti i omekšava kožu. Vitamini A i F u vosku su odgovorni za postizanje glatkoće, vlažnosti i čvrstoće kože.

PROPOLIS
U nedavnoj studiji kod osoba sa opeklinama drugog stupnja propolisna krema imala je otprilike isti učinak u smislu sprejčavanje infekcije kao i uobičajena krema koja se primjenjuje kod opeklina. Međutim uz to, propolisna krema je potakla ranije cijeljenje i čini se, više smanjila upalu od standardne kreme.

U propolisu je otkriveno više od 300 različitih sastavnica, 22 minerala ( željezo, mangan, cink, natrij, kalij, magnezij, kalcij, barij, stroncij, kadmij, aluminij, silicij, kositar, olovo, nikal, krom, titan, srebro, bakar, kobalt, molibden, vandij) i 7 vitamina (vitamin B1, B2, B6, C, E, nikotinska kiselina i pantotenska kiselina). Flavonoidi kojih u propolisu ima oko 35-55 % zaslužni su za antioksidativni učinak propolisa. Propolis sačinjavaju biološki aktivne tvari koje imaju antioksidativni, antivirusni, antimikrobni, fungicidni, citostatični i imunostimulacijski učinak. Odavno je poznat i lokalni anestetički učinak propolisa.

MATIČNA MLIJEČ
Utječe na proizvodnju kolagena u fibroblastima kože. Kolagen je vlaknasta bjelančevina izvanstaničnog matriksa i glavna bjelančevina vezivnog tkiva u ljudskom tijelu. Oko 3-6 % cjelokupnih bjelančevina u tijelu čini kolagen i funkcionalna svojstva kože upravo ovise o cjelovitosti kolagena u dermi.
Poslije 40-te godine života koža je podložna atrofičnim i degenerativnim promjenama koje se manifestiraju kako u vezivnom tkivu tako i u njenom epitelnom dijelu, gubi sposobnost zadržavanja vlage, postaje suha i smežurana profilaktička sredstva-pčelinji proizvodi dokazano mogu usporiti fiziološki proces starenja kože. Med ima izuzetna kozmetička svojstva jer se odlikuje izvanrednom prolaznošću kroz kožu te na taj način hrani mišićne slojeve glikogenom što direktno usporava pojavu starenja kože.

Potkožno mišićje dobiva bolji tonus uslijed bolje ishranjenosti. Svojim higroskopskim svojstvom doprinosi i bubrenju rožnatog sloja kože. Koža je propusnija za glikogen koji dubinski hrani mišiće, pospješuje epitelizaciju tkiva, smanjuje bore. Uspostavljanje ravnoteže kao i usporavanje znakova starenja jedan je od važnijih ciljeva kozmetičke njege, a preparativna kozmetika na bazi pčelinjih proizvoda upravo pruža najviše mogućnosti da se to postigne bez štetnih utjecaja na organizam.