Koža je naš najveći organ površine preko 1,6 m²

Novija znanstvena istraživanja pokazala su da maslinino ulje sadrži isti spoj kao i lijek 'Brufen' odnosno ibuprofen. Spoj pronađen u ekstra djevičanskom maslininom ulju oleocanthal ima isto farmakološko djelovanje kao i ibuprofen, tj. djeluje kao prirodni protuupalni spoj. Molekule oleocanthala pomažu na način da inhibiraju enzime ciklooksigenaze koji se javljaju kod boli i upalnih procesa.

Pčelinji vosak sadrži 4.096 IJ vitamina A i dosta vitamina F.
Pčelinji vosak je potpuno prirodna tvar koja ne izaziva alergije, ima ugodan blagi miris te štiti i omekšava kožu.

Naučnim je istraživanjima potvrđeno da je propolis po svojim svojstvima čisti prirodni antibiotik prema kojem nitko ne razvija otpornost, niti on izaziva štetne reakcije u organizmu kao što to čine razni sintetski preparati.

U propolisu je otkriveno više od 300 različitih sastavnica, 22 minerala ( željezo, mangan, cink, natrij, kalij, magnezij, kalcij, barij, stroncij, kadmij, aluminij, silicij, kositar, olovo, nikal, krom, titan, srebro, bakar, kobalt, molibden, vandij) i 7 vitamina (vitamin B1, B2, B6, C, E, nikotinska kiselina i pantotenska kiselina).

Flavonoidi kojih u propolisu ima oko 35-55 % zaslužni su za antioksidativni učinak propolisa. Propolis sačinjavaju biološki aktivne tvari koje imaju antioksidativni, antivirusni, antimikrobni, fungicidni, citostatični i imunostimulacijski učinak. Odavno je poznat i lokalni anestetički učinak propolisa.

Znanstveno ispitivanje iz 1957. godine pokazalo je da utjecaj 0,25 %-tnog alkoholnog ekstrakta propolisa izaziva potpunu neosjetljivost očne sluznice; tri je puta jači od efekta kokaina i 52 puta od djelovanja prokaina. Anestetičko djelovanje nastaje poslije 5 minuta od primjene i traje 55-60 minuta.

Ulje koštica marelice sadržava amigdalin s laetrilom (vitamin B17), čije sastavnice slobodni cijanidi i benzaldehid razaraju kancerogene stanice.

Gorštaci Karakoruma (Azija) poznati su kao „narod bez tumora“ a u svojoj prehrani koriste i ulje koštica marelice.

Ovo ulje dodaju u salate, njime mažu lice, ruke i zglobove. Ne poznaju bolesti kao što su karcinom i artritis.

Primjenom matične mliječi u njezi kože odgađa se i ublažava nastanak bora.

Za djelovanje koje se povezuje s odgodom procesa starenja smatraju se zaslužni neki proteini i hormoni matične mliječi koji utječu na proliferaciju i rast stanica, a važnu ulogu ima i jedinstvena (E)-10-hidroksidec-2-enska kiselina (10-HDA) koja do sada nije pronađena niti u jednom drugom prirodnom matriksu, a ona između ostalog potiče i proizvodnju kolagena u fibroplastima kože čime se postiže njezin mladenački izgled.

Za održavanje mekoće i elastičnosti kože vrlo je važna i njezina sposobnost zadržavanja vlage.

Med je antiseptičan, antimikotičan, sprječava razvoj bakterija, djeluje regenerativno, ublažava upalne procese, štiti od slobodnih radikala, pomaže koži da zadrži vlastitu vlagu te tako sprječava prerano starenje i pojavu bora.Dubinski prodire u tkivo.