KREMA NA BAZI MENTOLA

Sastav: djevičansko maslinino ulje, pčelinji vosak, eterična ulja. Ne sadrži kemijske emulgatore, punila, konzervanse i mirise!

Indikacije za upotrebu kreme na bazi mentola su:
vrtoglavice, migrene, osjećaj umora
fizički, mentalni, emocionalni umor
šok, trauma
mučnine uzrokovane putovanjem (kinetoze)
probavne smetnje, grčevi probavnog trkta, crijevne viroze, mučnina i povraćanje
bolovi i sportske ozljede
ciroza, jetrena insuficijecija, hepatitis

bolovi u kralježnici, bolovi u vratu, ramenima, neuralgije, glavobolje, reumatske bolesti, tendinitis
respiratorne infekcije, rinitis, sinusitis, otitis
niski krvni pritisak
antipruritik- sredstvo protiv svrbeža raznih etiologija (ubod, urtikarija, ekcem, vodene kozice)

Jedno od najvažnijih djelovanja jest da djeluje analgetski i anestetički kod svih vrsta boli. Pokriva bol kod glavobolje uzrokovane niskim krvnim pritiskom, kod svih vrsta migrena i pogotovo kod sportskih ozljeda.
Kod glavobolje se umasira na područje svake sljepoočnice malo na područje tjemena i na zatiljak.

Kod problema sa probavom, bilo da se radi o kroničnim problemima ili o akutnoj boli i grčevima u području trbuha uzrokovanoj nekom infekcijom virusnog ili bakterijskog podrijetla mješavine lagano izmasirati područje trbuha i ponavljati postupak svakih sat vremena.

Kod respiratornih infekcija gornjeg respiratornog sustava krema se nanosi na područje sinusa, uz korijen nosa te iza ušne školjke ( ukoliko postoji infekcija uha) od tri do pet puta dnevno u tankom sloju. U slučaju da se infekcija proširila na donje respiratorne organe mažite u tankom sloju gornji dio leđa i prsa tri do pet puta dnevno.

Osobe koje pate od mučnina prilikom putovanja (kinetoze) mogu namazati kremu u tankom sloju na područje zapešća i na sredinu svakog stopala.

Kod problema s proširenim venama, eterično ulje mente u kombinaciji s ostalim sastavnicama kreme smanjuje nastanak edema (oteklina ispunjena tekućinom).
Krema na bazi mentola ima izrazito jako protuupalno djelovanje te povećava čvrstoću i smanjuje propusnost kapilara. Jednostavnije rečeno, smanjuje izlazak tekućine u međustanični prostor i nastanak lokalnih edema.
Krema također pomaže kod svih vrsta opeklina bilo kod nezgoda ili pretjeranog izlaganja suncu.

Ukoliko želite pojačati učinak hlađenja kremu možete nježno umasirati u kožu i tada tretirani dio namočiti vodom.

ISKUSTVA IZ PRAKSE

Muškarac srednjih godina, dugogodišnji pušač, dijagnoza: „Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB)“.To je progresivna bolest pluća, karakterizirana smanjenjem protoka zraka kroz dišne putove. Osnovni simptomi bolesti su kašalj, iskašljavanje i otežano disanje u naporu. Vrlo često, osobe starije životne dobi povezuju simptome s gubitkom kondicije, a kašalj tretiraju kao normalnu pojavu kod pušača "jer je dobro da se pluća čiste". Glavni uzrok nastanka ove bolesti je pušenje, aktivno ili pasivno, koje u odraslih povećava rizik za 10-43%. Činjenica je da se cigareta nije želio odreći čak niti nakon takve dijagnoze. Oštećenje pluća do kojeg dolazi uslijed KOPB-a ne može se popraviti.

U početnim fazama bolesti javljaju se zaduha (otežano disanje) i povremeni napadaji kašlja. U prvi mah, mnogi ljudi čak niti ne znaju da imaju KOPB. Početni simptomi uključuju opći osjećaj bolesti, sve izraženiji kratki dah, kašljanje i hripanje. Međutim kako bolest napreduje, simptomi se sve više pogoršavaju.

Svima nam je jasno da je u slučaju takve bolesti najvažnije odmah prestati pušiti! Dokazano je da je to najučinkovitija i najisplativija intervencija u cilju smanjenja rizika od nastanka težih oštećenja ili usporenja napredovanja bolesti. Što se tiče terapijskih razlika, obično na temelju simptoma i poremećaja plućne funkcije utvrđujemo stupnjeve KOPB-a (blagi, umjereni i teški oblik), prema čemu se individualno za svakog oboljelog određuje i medikamentozna terapija. Nažalost, trenutno ne postoji lijek za KOPB. Međutim postoji niz načina liječenja kojima se mogu ublažiti simptomi.

Osnovnim lijekovima smatraju se bronhodilatatori koji dovode do širenja dišnih putova. U ovome slučaju krema na bazi mentola djelovala je iznenađujuče dobro, olakšala disanje i smanjila kašalj a prvi rezultati njezinoga djelovanja bili su primijećeni već par sati nakon njezine primjene.Učestali problem je i kašalj. Kašljanjem se nastoji odstraniti tvari iz dišnih putova. Ponekad bolesnici kašalj poistovjećuju s bronhitisom (najčešće bakterijskim) i sugerirajući liječnicima određuju terapiju antibioticima te različitim sredstvima koji potiču iskašljavanje.

Tako je bilo u nekoliko slučajeva, no kašalj je bio gotovo svakodnevno prisutan bez obzira na liječenje, a test na alergije bio je negativan.Krema je pomogla kod svih vrsta kašlja (laringelanog, trahealnog, kod bronhitisa, astmatskog kašlja, kašlja s primjesama krvi, kašlja kod srčanih bolesti te kašlja kod fibroze pluća.Kod postoperativnih oporavaka smanjila je „bolove reza“ i suzila ožiljak. Kod starijih operativnih zahvata omekšala je rez i smanjila dugogodišnju hiperpigmentaciju kože.Niti uspjeh u tretmanu proširenih vena nije izostao! Pri tome “naravno“ ne mislim da su vene nestale ali smanjili su se bolovi i otekline.

Bitno je naglasiti da se tretiranje bolnih mjesta ne smije masirati niti jace trljati jer to je jedan od uzroka odvajanja tromba od stijenke vene! Kremu je znaci dovoljno lagano nanijeti na oboljelo mjesto. Krema i na taj način djeluje protuupalno i prodire u kožu učvrščujući stijenke vena. Također se pokazala djelotvornom kod iščašenja,uganuća,oteklina,nakon uboda insekata, kod dijabetičara koji imaju problema sa stopalima, slabom cirkulacijom pa i kod urastanja nokta.